A futás legyen öröm!

Jelen írássorozat elsősorban azokhoz a Fuss Neki! adománygyűjtő futókhoz szól, akik teljesen kezdő, vagy középhaladó szinten űzik a futást, de természetesen a gyakorlott futók is meríthetnek egy-egy motiváló gondolatot, megfontolandó tanácsot J.

Kevesebb, mint három hét van az adománygyűjtő akció fénypontjáig, a futásig, így ennyi idő alatt „csupán” néhány fontos témát érintek, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy élvezhetőbbé tehessük a futást, és akár több mosolygósan lefutott körrel járuljunk hozzá a vállalt közösségépítő projektünk megvalósításához.

Minden futás kiindulópontja egy motiváló gondolat, egy cél kitűzése, ezek után jöhet a néhol „göröngyös” út, de a végén a lelki elégtételt hozó érzés, hogy elértük kitűzött célunkat. Az indíttatás nagyon egyedi lehet, minden futó más-más motivációból húzhat futócipőt, és teheti meg az első lépéseket, a tízediket, századikat, ezrediket… A Fuss Neki! adománygyűjtő akció az egyik legnemesebb cél, motiváció lehet a kezdésre, újrakezdésre a sportosabb énünk visszanyeréséhez, hiszen futásunkkal olyan közösségi projektek megvalósítását segítjük elő, amelyek pozitív hatást eredményeznek közvetlen környezetünkben és bennünk egyaránt. Ezen részt venni jóval túlmutat egy egyéni érdeken, ez már közösségi érdek. Természetesen a legjobb az, ha itt nem állunk meg, mindennapjaink részévé tesszük a futást az adománygyűjtő akció után is, hiszen köztudott, hogy a rendszeres futás lehet az egyik legnagyobb örömforrásunk, egyensúlyt teremt bennünk, és ezáltal a mindennapjainkban, mentálisan és fizikailag is nagyszerűen karban tart.

No de ha fejben megtetted az első lépést, meghatároztad a pozitív célodat, bizsereg már benned valami, akkor ezeket a lépéseket tartsd mindenképp szem előtt, mielőtt elindulnál:

 1. Felszerelés:
 • a futás legfontosabb kelléke a helyesen kiválasztott futócipő, amely megvéd a sérülésektől és mozgáskontrolt is biztosít. A megfelelő futócipőt az alábbi cikk segítségével választhatod ki (ha nincs rá mód a kezdetektől megfelelő futócipőt beszerezni, akkor használd az eddig bevált, legkényelmesebb sportcipődet)http://multinavigator.hu/cikk.php?id=6674
 • technikai futópóló, amely műszálas anyag összetétele miatt nem tartja bent a nedvességet, szellőző, így nehezebben fázol meg benne
 • a futónadrág elsősorban a kényelmet kell biztosítsa, ne dörzsöljön sehol, a legtöbb speciális futónadrágnak vannak kisebb zsebei, amelyek jó kulcs, papír zsebkendő, stb. tárolók lehetnek
 • az időjárástól és a távtól függően jól jöhet, ha van nálad szél dzseki, kulacstartós övtáska, sapka, kesztyű, csősál
 1. Mire figyelj oda?
 • egyetlen edzés előtt sem maradhat el a bemelegítés és a futás utáni nyújtás
 • kezdő futóként egyenletes talajt válassz (pl. városi stadion futópályája)
 • kezdő futóként heti kettő, maximum három alkalommal tarts edzést
 • kezdőként senki ne várja el magától, hogy folyamatosan fog tudni futni akár 10-15 percet!
 • a futó fejlődés egy folyamat kell legyen, így az első hetekben egyáltalán nem kell szégyellni belesétálni, sőt, a legoptimálisabb ha kezdőként így fogsz neki: 2-3 perc futás, 2 perc séta, 20 percen keresztül, heti 2-3 alkalommal
 • futás előtt egy-másfél órával egyél valami könnyű, magas szénhidrát és alacsony zsír és fehérjetartalmú ételt (pl. müzli szelet, banán). Szintén nagyjából egy órával előtte igyál fél liter vizet vagy más alkohol és koffeinmentes italt, edzés közben 20 percenként 1-2 decit, edzés után pedig minél előbb pótold az elvesztett folyadékot.
 • ha komolyabb rendellenességet észlelsz a szervezetedben az edzés során, után, akkor mindenképp fordulj szakorvoshoz!

A következő hetekben részletesebben írok majd a bemelegítésről, futótechnikáról, nyújtásról, kezdő és közép haladó edzéstervről.

Addig is tűzd ki a célodat, légy motivált, dolgozz meg a célod eléréséért, és közben érezd jól magad! 

Ha nem menne egyedül, akkor kérd a közösség, barátaid segítségét:

Baráti üdvözlettel,
Ilyés Lóránd
Feel Good Sportegyesület

Melegíts, fuss, nyújts!

Kezdőkként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a futás csupán annyiból áll, hogy kimegyünk a futópályára, futunk pár kört, hivatalosításként fellövünk néhány selfie-t a Facebookra, és hazasétálunk ● Furcsa paradoxon, de a futás amennyire egyszerűnek tűnik, annyira összetett tud lenni, vagy amennyire összetett, annyira egyszerű tud lenni ● No ha sikerült jól összezavarjalak kedves Fuss Neki! futó, akkor nem is bonyolítom tovább, máris lépjünk a tettek mezejére, és véssük jól az eszünkbe, hogy a futás három fontos szakaszból áll:

 1. Bemelegítés
 2. Futás
 3. Nyújtás

A futás előtti bemelegítés, és az utáni lenyújtás elengedhetetlen részei a futásnak, és erre csupán akkor jövünk rá igazán, ha sérültünk már le bemelegítés elhanyagolása miatt, vagy ha mereven maradtak az izmaink egy kiadósabb futás után, amiért nem nyújtottunk le. Előzd meg azt, hogy saját károdon kelljen ezt a leckét megtanuld, és komolyan vedd!

A bemelegítés során több olyan szervrendszer működését kell nyugalmi funkcióból, munkahelyzetbe hozni, mely a terhelések, edzések végrehajthatóságának alapját képezik. Ezek a mozgató-szervrendszer, a keringési rendszer, a légző szervrendszer, de még az idegrendszer is. A bemelegítést először könnyű átmozgató gyakorlatokkal kell kezdeni, hogy a hideg izmokat bemelegítsük és előkészítsük őket a terhelhetőségre.

Kezdd a bemelegítést úgy, hogy először nagyon laza kocogással (kb. 2-3 perc) átmozgatod a tested. Majd végezz fej-, váll-, kar- és csípőkörzéseket, törzshajlításokat, térdemeléseket, saroklendítéseket. Nincs kötött sorrend és a gyakorlatokat tetszés szerint állíthatod össze, de ügyelj az alaposságra. Nagyon kell ügyelni arra, hogy bemelegítetlen izmokat ne nyújtogassuk, azaz ne csináljunk statikus nyújtásokat (amikor több másodpercig kitartod a nyújtó pozíciót). A bemelegítésre szánj legalább 10-15 percet! Ha egy intenzívebb edzés előtt állunk, akkor a bemelegítés időtartama duplázódhat is!

Itt egy kis videó, hogyan csináld:

A nyújtás a másik elengedhetetlen eleme egy jó futóedzésnek. Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak és nagyobb eséllyel sérülhetünk le edzés közben és érezhetünk izomlázat edzés után. A nyújtás alapfeltétele egy tökéletes edzésnek. Éppúgy ahogy a bemelegítést sem szabad elhagyni, a nyújtást is kötelező elvégezni minden edzés végén.

Az edzés végén mindig le kell nyújtani a vádlit, a combfeszítőt (a combodat elől), a comb hajlítót (a combodat hátul), a derekadat, a farizmokat, az ágyéki derék szakaszt, a hátizmot, és a vállakat.

A nyújtásnak több formája létezik, ki-ki mást preferál, mást szeret. Létezik aktív és passzív nyújtás. A legbiztonságosabb a passzív nyújtáson belül is a statikus nyújtás. Ez egy lassú folyamat, ami megkímél, hogy bármiféle sérülést érj el vele, mert sajnos, ha rosszul nyújtasz akár kárt is okozhatsz, ilyenkor is le lehet sérülni. Az adott izomcsoportot lassan megnyújtjuk, a végsőkig nyújtjuk, majd ezt az állapotot megtartjuk 15-30 mp-ig. Ha fájdalmat érzel, akkor engedd visszább magad, a nyújtásnak jól kell esnie, érzed, ahogy feszülnek az izmok, de nem szabad fájdalmat érezni. Ha valahol kötöttebb az izmod, akkor se aggódj, folyamatos nyújtással napról napra jobban meg tudod majd nyújtani. A hangsúly a rendszerességen van.

Egy kis videó, hogyan csináld:

No ugy-e, hogy sokkal bonyolultabb ez a futás, mint azt te elképzelted volna. Nem elriasztani akarlak, sőt! Azt akarom, hogy néhány fontos részlet elsajátítása révén egyre élvezhetőbbé és hatékonyabbá tedd az edzéseidet, hiszen meglásd majd, hogy annyi örömöt tud hozni az életedbe ez az új életforma, hogy valósággal a rabjává válsz!

A következő cikkekben részletesebben írok majd a futótechnikáról, a kezdő és közép haladó edzéstervről.

Addig is tűzd ki a célodat, légy motivált, dolgozz meg a célod eléréséért, és közben érezd jól magad! 

Baráti üdvözlettel,
Ilyés Lóránd
Feel Good Sportegyesület

Vitaminok, táplálékkiegészítők?

Amikor azt a felkérést kaptam, hogy írjak pár szót a táplálékkiegészítők fontosságáról egy sportoló életében, az első gondolat, ami az eszembe jutott az volt, hogy mennyire okosan / furfangosan lett kitalálva ez az elnevezés. Ugyanis véleményem szerint az, amit a társadalom táplálékkiegészítőnek nevez, az egyszerűen táplálék és úgy, ahogy Dr. Lenkei Gábor fogalmaz az egyik “harcos” könyvében, nem csupán kiegészítik az étrendet, nem arra valók, hogy csipegessünk belőlük egy kicsit, nem arra valók, hogy időnként kúraszerűen fogyasszunk belőlük.

A vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és a fehérjéknek fontos szerepük van minden ember életében viszont létfontosságú szerepük van akkor, amikor egy sportolóról van szó.

Véleményem szerint, mivel magam is rendszeresen sportolok, három dolog tesz igazán különbséget egy sportoló fejlődésében: az edzés, a táplálkozás és a pihenés.

Ha megfelelően táplálkozik valaki, és hogyha eleget pihen, sokkal nagyobb intenzitással tud edzeni, rendszeresen tud edzeni és kevesebb az esélye egy esetleges sérülésnek.

Amikor táplálkozunk a szervezetünk minden esetben lebontja az ételt és különféleképpen, külön célokra, használja a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a zsiradékot, szénhidrátokat, a fehérjéket illetve az elemi rostokat és a sót és ebben a folyamatban igen nagy szerepe van a víznek.

Külön kiadványt lehetne írni a fontosságáról, a víz fontosságáról, az emberek, de főleg egy sportoló szervezetében, – ugyanúgy ahogy lehetne írni több kötetet a fehérjékről, a vitaminokról és az ásványi anyagokról is,- de most itt röviden kell fogalmazzak és röviden a dolgok a következőképpen néznek ki.

Minden esetben sportolás közben az emberi test bizonyos értelemben rongálódik. Ezt minden sportoló tudja, vagy kellene tudja. Az izom nem az edzőteremben fejlődik, hanem akkor, amikor pihenünk és a szervezetünk abból tudja újra építeni azt, ami rongálódott, ami rendelkezésére áll.

Gondoljunk a szervezetünkre, mint a legjobb építőmesterre, aki képes a legerősebb és legszebb várat felépíteni, feltéve hogy rendelkezésére áll a legjobb alapanyag. Adjunk cement helyett annak a mesternek csak homokot és képtelen lesz egyebet építeni, mint egy homokvárat.

Manapság az étrendünk egyre inkább szénhidrát orientált (és sajnos szénhidrátok között is inkább a szimplák dominálnak) miközben egyre kevésbé fehérje orientált, egyre inkább vitamin és ásványi anyag hiányos a szervezetünk, ezért véleményem szerint bármilyen ember, de főleg egy sportoló arról kell gondoskodjon hogy a vitaminokat, az ásványi anyagokat es fehérjéket pótolja a szervezetében és ugyanakkor sokkal több komplex szénhidrátot fogyasszon mint például a zöldség és a gyümölcs. De ami igazán nélkülözhetetlen, az a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, ami nem lehet kevesebb, mint 0,5 liter víz minden 10 kg testsúlyra Dr. Lenkei Gábor javaslata szerint.

Akármilyen hiányos az étrend, ha valaki figyelmesen táplálkozik, megfelelően tudja etetni a testét fehérjével és komplex szénhidráttal, viszont a dolgok közel sem annyira egyszerűek, amikor a vitaminok és az ásványi anyagokról van szó, ugyanis még a legfigyelmesebb emberek sem képesek a testük vitamin és ásványi anyag szükségletének megfelelően táplálkozni. Magyarul ez azt jelenti, hogy a társadalom súlyos hiányt szenved ásványi anyagokból és vitaminokból miközben kevés az esély arra, hogy pótolják a szokványos étrenddel, mivel egyszerűen az ételek szegények vitamin és ásványi anyagban.

Adok egy kis ízelítőt a levelem végén arról, hogy mennyire súlyos a vitamin és az ásványi anyag hiánya az ételeinkben. Bővebben olvashatnak erről a helyzetről  Dr. Lenkei Gábor könyveiben.

1966 és 2005 között a KAROTIN (az A vitamin előállító anyaga) 50 %-kal csökkent a kukoricában. 81 %-kal csökkent a tejben, miközben 99 %-kal csökkent a káposztában (ami azt jelenti, hogy csak 1% maradt), miközben a sárgarépában, ami arról híres, hogy nagyon is képes pótolni az A vitamint, csak 60 % maradt 40 év elteltével és biztos vagyok benne, hogy azóta a helyzet sokat nem javulhatott.

A Kalcium esetében hasonló a helyzet, ezért zöldpaprikában csak 45 % maradt, a kukoricában pedig csak 36%.

Mindenki ismeri a C vitamint, mindenki hallott róla és van, aki úgy gondolja, hogy a napi étellel elegendő mennyiséget eszik. Fontosnak tartom ismertetni az ezzel kapcsolatos adatokat is, amit Dr. Lenkei Gábor “Miért van szükségük az egészséges embereknek vitamin pótlásra” című könyvéből szereztem.

Ahhoz hogy a szervezet valamilyen élelmiszer révén hozzá jusson 1000 mg C vitaminhoz minden egyes nap fogyasztani kell legkevesebb:
1,5 kg paprikát, vagy
2,5 kg citromot, vagy
4 kg paradicsomot, vagy
12,5 kg cseresznyét, vagy
20 kg almát.

Végezetül azt kívánom minden sportolónak, hogy szerezze be a szervezetének, a mesterembernek, aki képes kőkemény várat építeni, a legjobb alapanyagokat, amiből képes megépíteni azt a testet, ami segít abban, hogy a sportolás egészséges kikapcsolódás legyen és nem egy folytonos kínlódás.

Flaviu Știrbu
Dr. Lenkei Románia munkatárs

http://drlenkei.ro, https://www.facebook.com/drlenkeiromania

Ismerd meg önmagad!

Fuss, hogy boldog légy!

Mielőtt száraznak tűnő adatokat közölnék veled kedves adománygyűjtő futó a helyes futótechnikáról, vagy a kezdő és közép haladó edzéstervről, néhány gondolatban leírnám, hogy mit is jelent számomra a futás, és hogy mire számíthatsz Te is, ha elég kitartó leszel J. A futás szó szerint boldoggá tesz! A futás számomra életforma, egy szenvedély, mindenféle áldozathozatallal, örömmel, kínlódással együtt, hiszen a futás annyi felejthetetlen pozitív élményt, annyi életre szóló igaz barátot adott eddig is, amennyit talán semmi más nem adhatna. A futást leginkább egyéni sportnak tartják, de ha nyitottak vagyunk arra, hogy ezt a sok élményt másokkal éljük meg, akkor mindenkiben fokozódik a teljesség érzete, hiszen a közösség tagjaival tudunk osztozni az örömökben, és mi lehet ennél csodásabb érzés J. A Fuss Neki! adománygyűjtő akció is hasonló tapasztalás a számomra, hiszen sok-sok jó cél érdekében hozza össze a közösséget, együtt teszünk azért, hogy pozitív változást hozzunk  közvetlen környezetünkbe, és így együtt osztozhatunk az örömökben!

A futást nevezhetném egy egész életen át tartó önismereti tanfolyamnak, hiszen minden alkalommal valami újat tapasztalok magamról, a környezetemről, de még a rajtam teljesen kívülálló dolgokról is. Futásaim alkalmával mintha teljesen letisztulna minden, mintha összhangba kerülne az Univerzum összes alkotóeleme, ugyanakkor a futás egy pillanat alatt képes szembeállítani önmagunkkal, határainkkal, akaraterőnkkel, nyitottságunkkal. A futás hamar feladja a leckét, és ha sikeresen megoldottuk azt, akkor egy örömökkel teli életet kapunk cserébe J Nehéz lenne most mindezt jobban kibontanom, és csupán azért osztottam meg veletek ezeket a tapasztalásokat, hogy érzékeltessem, hogy egy egyszerűnek tűnő sportot, mint a futás, lehet úgy gyakorolni, hogy az igazi értelmet adjon életünknek! Ezért is arra invitálok minden Fuss Neki! futót, hogy ha érzitek magatokban a késztetést, folytassátok az elkezdett munkát, amely gyakran komoly próbatétel elé állít majd, de ha igazán kitartóak vagytok, akkor eléritek a kitűzött célotokat!

No de ahhoz, hogy egyre élvezhetőbbé és örömtelibbé tudjuk tenni a futást, szükséges tudnunk még néhány alap technikát és irányelvet.

A futás egyik alapja a helyes futótechnika, amely megőrzi az ízületeink egészségét és hatékonyabbá teszi magát a futást. Gondoljunk bele, hogy minden futólépéshez energiát használunk fel, és ha figyelünk a futóstílusunkra, akkor kevesebb energia befektetéssel megelőzhetünk egy velünk azonos képességekkel rendelkező futót. Futóstílusunk könnyen fejleszthető és amint gazdaságosabbá válik, sokkal profibb látványt nyújtunk majd és jobban is fogjuk élvezni a futást.

Kezdjük a legelején azzal, hogy, álljunk mezítláb vigyázzállásba. Álljunk kicsit lábujjhegyre és billenjünk ki az egyensúlyból előre. Ekkor muszáj előrelépni, hogy el ne essünk (ne sarokra lépjünk) és lassan elkezdhetünk futni, nagyon könnyű, gyors lépésekkel. Figyeljünk oda arra, hogy a lábujjainkon (láb elülső részén) érezzünk nyomást. A futó lábainak térdben hajlítottnak kell maradniuk. Egyfajta “beleülős”, vagy magas bárszéken ülő érzésünknek kell lenni, egyenes felsőtest mellett. A helyesen futó személy alacsonyabbnak fog tűnni az azonos magasságú, helytelenül futóknál. Azáltal, hogy a térd hajlított és a talajfogás a talp elülső részén és a test alatt történik, a futó nagyon csendesen és ruganyosan fog előrehaladni. Ahogy a futó súlya rátevődik a lábra, a teljes talp kapcsolatba kerül a talajjal. Ne maradjunk a lábujjainkon, mint a balett-táncosok, a súlyviselő fázisban.

A futó erőteljesebben halad és nagyobb távolságot tesz meg minden egyes lépéssel, ha kihasználja a láb, a lábszár és a comb izmainak ruganyosságát és erejét. A lépésfrekvencia legyen legalább három lépés másodpercenként. Ha helyesen futunk, gyakorlatilag semmilyen zajt nem csapunk. Tudatosan oda kell figyelni arra, hogy olyan könnyedén és lazán fussunk, amennyire csak lehet, e hajoljunk előre.

Az a futó, aki a stílusa miatt túl hosszút lép és egyenes térddel, sarokkal érkezik a talajra, nagyon hamar térdproblémákkal szembesülhet.

A karjainkat úgy tartsuk, hogy a kezek közel legyenek a testhez és a könyök hegyesszöget alkosson. A karok előre-hátra mozgása gyors, éles, ütésszerű módon történjen. Ne legyen számottevő oldalirányú mozgás. Habár fontos, hogy az alkarok kissé keresztbe mozogjanak a mellkas előtt, semmiképpen ne keresztezzék a mellkas középvonalát és a karok se mozogjanak dugattyúszerűen előre-hátra. Az eredmény megnövekedett hatékonyság és nagyobb sebesség a fizikai erőkifejtés és az energiaráfordítás növekedése nélkül. A törzs semmilyen mozgást ne végezzen, ne hajoljunk előre! Tartsuk kezünket lazán ökölben, a tenyér a test felé néz. Futás közben a törzs ne mozogjon. A karok erőteljes előre-hátra mozgása tökéletesen kiegyensúlyozza a lábak munkáját.

Fontos, hogy maximalizáljuk az erőt, amit abban a töredék-másodpercben fejtünk ki, amíg a láb kapcsolatban van a talajjal.

Egy kis videó, hogyan csináld:

Amint az első cikkemben már írtam, a futóvá válás is egy folyamat, amely során a testi-lelki-szellemi fejlődésért komolyan meg kell dolgozni! A mérhető és látható fejlődéshez sokkal több idő kell, mint amennyi rendelkezésünkre áll a Fuss Neki! adománygyűjtés fénypontjáig, de minden kis pozitív előrelépés  segíthet abban, hogy élvezhetőbbé tedd a futásodat.

Alább egy 2 hetes kezdőknek szánt edzésprogramot osztok meg veletek, amely lendületbe hozhat a Fuss Neki! napjára, viszont mivel a futás nagymértékben egyén függő, mindenki szervezete másképp reagál a terhelésre, így csak egy iránymutató tud lenni, amelyet mindenki a magára szabhat.

1 nap: 5 perc séta, 3 perc futás, 4 perc séta, 2 perc futás, 3 perc séta, 1 perc futás, 5 perc séta
2 nap. pihenőnap
3 nap. 7 perc séta, 3 perc futás, 5 perc séta, 3 perc futás, 4 perc séta, 2 perc futás, 3 perc séta, 1 perc futás, 5 perc séta
4 nap. pihenőnap
5 nap. 10 perc séta, 5 perc futás, 7 perc séta, 3 perc futás, 5 perc séta, 3 perc futás, 4 perc séta, 2 perc futás, 3 perc séta, 1 perc futás, 10 perc séta
6 nap. keresztedzés, amely állhat közepes intenzitású kerékpározásból, úszásból stb.
7 nap. pihenőnap

Aki már a kezdetekkor kényelmesen tud futni folytonosan legalább 10 percet, az természetesen ehhez kell igazítsa a napi adagokat, és a 10-12 percet vegye az egy alkalommal lefutandó maximum értéknek.

A második héttől érzés szerint lehet növelni a napi adagokat, de az előző héthez képest maximum 10 %-al! Nagyon fontos, hogy egy olyan edzésprogramot kövessünk, amely alatt érezzük a fejlődést, nem túlterhelő a szervezetünk számára, megmarad az érzés, hogy vágyódunk a futásra, az edzés végén pedig nem vagyunk kifacsarva.

Az elején egyetlen célod legyen, hogy rendszeresen fussál és próbáld az edzésidődet nyújtani! A tempó és a megtett kilométer akkor lesz érdekes, ha elég fizikai alapod lesz a keményebb edzésekhez, és magasabb célok felé szeretnél majd törni. Természetesen, ha úgy érzed, akkor ne sajnáld magad, feszegesd a határaidat, de figyelj arra, hogy a jó érzés mindig megmaradjon, úgy zárd a futóedzésedet, hogy „hűűű de jól esett!” J

Soha ne feledd, hogy a futás előtti bemelegítés, és az utáni lenyújtás elengedhetetlen részei a futásnak!

Ha már belekezdtél az edzéseidbe, vagy ha csak ezután fogsz neki, ne feledd, hogy nem mindig mosolygós, erőtől kicsattanós, szálló érzés kísér minket az úton. Bizony vannak nehéz pillanatok, de ez teszi erősebbé az embert, ettől érezhetjük magunkat úgy a végén, hogy „ez aaaaaz, akkor is megcsináltam!”. Senkit nem kell legyőznünk, csakis saját magunkat, saját korlátainkat feszegetjük, de gyakran ez a legnehezebb feladat, ugyanakkor legfelemelőbb érzés!

A következő cikkben néhány olyan gyakorlati dologról írok, amelyek előfordulhatnak konkrétan a Fuss Neki! futás során (mire figyeljek a futás startja előtt, hogyan, milyen tempóban kezdjem a futást, mik azok a tényezők, amelyek zavarhatnak futás közben, stb.)

Addig is tűzd ki a célodat, légy motivált, dolgozz meg a célod eléréséért, és közben érezd jól magad!

Baráti üdvözlettel,
Ilyés Lóránd
Feel Good Sportegyesület

Válj igazi futóvá!

Lehetséges kedves Fuss Neki! futó, hogy az első cikkem óta várod azt, hogy megírjam neked a tutit, a mindent ütő receptet ahhoz, hogy 2-3 hét felkészüléssel nagyot „szakíts” a futópályán J Többször említettem azt, hogy a futóvá válás egy folyamat kell legyen, amely hónapokon, éveken át tarthat, és amely folyamat nagyon egyéni lehet. Leginkább egy irányt szerettem volna mutatni, amelyet én követek már több mint 10 éve, az előző cikkeim a futáshoz való személyes hozzáállásomat tükrözik, benne néhány olyan alapigazsággal, technikai törvényszerűséggel, amely a futók nagy részét érinthetik. A Te utad lehet teljesen más, mégis ugyanolyan élvezhető, ugyanolyan hatékony mint bármely tapasztaltabb futóé, ezért is emeltem ki a harmadik cikkemben, hogy a futás egy önismereti tanfolyam, amelynek hatásai nem csak a fizikai mozgásra korlátozódnak. Lehetnek edzéstervek, programok, tanácsok, amelyeket követhetsz, de mindezek akkor lesznek hatékonyak, beváltak a számodra, ha a saját személyedre tudod szabni. Ehhez szükséged lehet a tapasztaltabb futók tanácsaira, akár személyi edzőre, sok személyes tapasztalatra, kísérletezésre, hogy megismerd a tested reakcióit a fizikai terhelésre, hogy felismerd a saját teljesítőképességed határait, és hogy az általános törvényszerűségeket a saját személyedre szabd.

Alább összegezném az előző írásaim fontosabb gondolatait:

 • kapd meg a személyes motivációdat mielőtt belevágsz a futóvá válás folyamatába
 • tűzz ki célokat, amelyek eléréséért képes vagy sokat áldozni
 • figyeld a szervezeted reakcióit a fizikai terhelésre, szükség esetén fordulj szakorvoshoz
 • merj tanácsot kérni a tapasztaltabb futóktól
 • a nehezebb pillanatokat is légy képes a javadra fordítani, a futás legyen örömforrás a számodra
 • légy mértéktartó, fokozatosan emeld a futótávot
 • szánj pénzt a fontosabb felszerelések beszerzésére ( futócipő, technikai futópóló stb. )
 • tartsd be a futás szakaszait ( bemelegítés, futás, nyújtás )
 • alakítsd ki a helyes futótechnikádat
 • kövess személyre és távra szabott edzésprogramot

Végezetül néhány dolog, amire figyelj a Fuss Neki! adománygyűjtő akció futásán:

 • öltözz az időjárásnak megfelelően
 • légy ott a start előtt legalább 1 órával
 • informálódj a legfontosabb tudnivalókról, kérd a projektvezetőd segítségét (program, útvonal, frissítőpont, időmérő chip használata, kiszállópont stb.)
 • ne gyúródj a startnál, kezdd mértékletesen a futást, figyelj a futótársadra
 • figyelj az elődbe kerülő akadályokra (oszlop, pad, fa, kő stb.)
 • tedd élvezetessé a futást, ismerkedj, beszélgess, nevess
 • élvezd a futást!

Kívánom, hogy találkozzunk mosolygósan vasárnap délelőtt.

Addig is tűzd ki a célodat, légy motivált, dolgozz meg a célod eléréséért, és közben érezd jól magad! J

Baráti üdvözlettel,
Ilyés Lóránd
Feel Good Sportegyesület

A szabályzat-ot kötelező elolvasni és betartani minden futónak!
További információkat a programvezető, Péter Attila ad: 0745-495392, fussneki@szka.org.

Scroll to top